Padló és pince födém hőszigetelése

Családi házunkat nem csak kívül, hanem belülről is érdemes hőszigetelni, hiszen a padlón keresztül a fűtési energia kb. 15%-a távozik. Egy épületben számos padlószerkezettel találkozhatunk, melyek mindegyikére érdemes kellő figyelmet fordítani. Egy jól hőszigetelt padló a kellemes érzet mellett energiatakarékosabb is, mely egy családi ház esetében nem elhanyagolandó szempont.

Ott, ahol a padló közvetlenül érintkezik a talajjal, és a felette lévő helyiség hosszabb távú emberi tartózkodást igényel, (Pl. lakóterek, mosókonyha, zene,-hobbiszoba, edzőterem) érdemes a ház építése során elvégezni a szigetelést, mivel utólag ez szinte lehetetlen vagy csak nagy rombolás árán lehetséges. Ez által az itt távozó energia 80-90%-át a szobában tudjuk tartani, csökkentve ezzel fűtésszámlánkat.

Hogyan készül a padló hőszigetelése?

Mivel a padló érintkezik a talajjal, ezért fennáll a talajnedvesség. Ennek elkerülésére egy talajnedvesség elleni szigetelő réteget raknak le. Ez után a megtisztított, sima felületre, kötésben, fél tábla eltolással helyezik rá a szigetelő lemezeket.

Szigetelési rétegrendek:

  1. Aljzatbeton
  2. A talajnedvességet megelőző szigetelés
  3. Peremszigetelés
  4. Hőszigetelő lemez
  5. Technológiai szigetelés
  6. Min. 5cm vastagságú aljzatbeton
  7. Padlóburkolat (Pl. szőnyeg, padlólap)

 

Muszáj a fűtetlen pincehelységet is szigetelnem?

Habár azokban az épületekben, ahol a pincehelyiségek nincsenek mindennapos használatban, és ezért nem fűtik őket, értelemszerűen nem érdemes a padlót szigetelni sem. Ettől függetlenül a fűtési energia lefelé is távozik az épületből, melyet úgy tudunk megakadályozni, ha a lakótér alatti pince födémet szigeteljük. Ezt a mennyezetre erősített hőszigetelő lemezekkel végzik el a szakemberek.

Miért éri ez meg nekem?

Mindkét eljárással a kellemes környezet és a költséghatékony megoldás mellett hosszú távon lakásunk élettartamát is növeljük.

Például a pince födém esetében az erre távozó fűtési energia mintegy 70-90%-át meg tudjuk takarítani egy szakszerűen hőszigetelt födémmel.

Comments are closed.