Padlásfödém hőszigetelése

Sokan úgy gondolják, hogy a homlokzati hőszigetelés bőven elég ahhoz, hogy lakásunk fűtésszámláját csökkentsük. Azonban nem érdemes figyelmen kívül hagyni a padlás szigetelését sem, hiszen ha a szigetelést kihagyjuk, és nem fordítunk rá kellő figyelmet, a hőhíd, és ezzel együtt a gombák szaporodása megnőhet. (Lásd. Hőhíd című cikkünket bővebben)

Miért hasznos a födém hőszigetelése?

Energiaköltségünk ~70%-át csökkenthetjük házunk megfelelő teljes szigetelésével, aminek nagy részét a homlokzati szigetelés mellett a födém szigetelésével érhetjük el.

A téli hidegben, ahol a szigetelt és szigetelés nélküli szerkezeteknek más a hőátbocsátási tényezője, a sarokpontoknál páralecsapódás és penészesedés keletkehezhet. Egy szakszerűen szigetelt háznál, ahol a hő minimálisan szökik el az épületből, a belső falak könnyebben és gyorsabban átmelegednek. Tehát a hőhidak kialakulásának megelőzésével, így a falak penészesedésének megakadályozásával az épület élettartama is megnövelhető. (Hiszen egy átlagos családi élettartama kb. 50 év.)

Nyári időszakban egy családi ház padlástere elérheti akár a 40-60Celsius fokot is. Ám megfelelő hőszigeteléssel akár hűthetjük is otthonunkat anélkül, hogy légkondicionáló berendezést használnánk!

Miért gazdaságos a padlásfödém szigetelése?
  • Nem érik külső hatások a padlásfödém szerkezetét.
  • Kis hosszúságú hőhidak.
  • Akár olcsóbb szigetelőanyaggal is szigetelhetjük az épületet, mivel ennek a szerkezetnek kisebb a terhelése.
Szigetelhetek szakemberek nélkül is?

Két típust különböztethetünk meg:

1. A nem járható padlásfödémeket nyugodtan szigetelhetjük házilag is, hiszen nem igényelnek szakértelmet. Egyszerűen csak a kőzetgyapot lemezeket fektessük a födém felső síkján kötésben, a lemezekkel tompa kötésben.

2. A járható födémeknél egy réteg szilárd burkolatot kell kialakítani.

A szigetelőanyag ajánlott vastagság min. 20 cm.

Födém szigeteléséhez milyen alapanyag szükséges?

Ez főleg a kihasználástól függ. Három elterjedt alapanyagot használnak a födém szigetelésére.

1.Nagyobb terhelésű igénybevételnek kitett födém szigetelésére a legelterjedtebb megoldás a lépésálló polisztirol hőszigetelő lemez alkalmazása. Köznyelvben inkább elterjedt nevén lépésálló nikecell előnyös tulajdonságai a következőek:

- Jó hőszigetelő képessége

- Kis önsúly

- Könnyű bedolgozás

- Mechanikai ellenállóság

Jó tudni: lépésálló polisztirol egyéb felhasználási területe a lapos tetők, és padlók szigetelése is.

2.Terhelésnek nem kitett födém szigetelésére a legelterjedtebben alkalmazható alapanyag az üveggyapot. Kiváló hőszigetelő és tűzálló képességes miatt nagy népszerűségnek örvend. Felhasználása nem igényel különösebb szakértelmet mivel méretre szabás után egyszerűen bedolgozható.

Üveggyapot hőszigetelés előnyös tulajdonságai:

- Jó hang, és hőszigetelő képesség

- Tűzálló

- Könnyű bedolgozás

Jó tudni :üveggyapot szigetelés egyéb felhasználási területe lehet a gipszkarton falazatok hő és hangszigetelésére is.

3.,A kőzetgyapottal történő födém szigetelése többféle megoldást rejthet magába. Különböző termékekkel ugyanúgy megoldható a terhelésnek kitett felület, illetve a beépítetlen terület vízszintes szigetelése is. Természetes alapanyagokból készült szigetelést könnyű bedolgozni, kiváló hang és hőszigetelési tulajdonságai mellett a tűzálló képessége miatt nagy népszerűségnek örvend. Alapanyagának köszönhetően időtállóak a tulajdonságai.

Kőzetgyapot szigetelés előnyös tulajdonságai:

- Jó hang, és hőszigetelő képesség

- Tűzálló

- Könnyű bedolgozás

- Hosszú élettartam

Jó tudni: Kőzetgyapot szigetelés egyéb felhasználási területe lehet a homlokzatszigetelés mellett az álmennyezetek és gipszkarton válaszfalak hang és hőszigetelése.

-Legjobb ár-érték arányt hogy tudom kiszámolni?

Ehhez mindenképp javasolnánk egy személyes találkozót ahol díjmentesen felmérnénk az igényeket és a legoptimálisabb megoldást tudnánk javasolni Önnek! Kérem, vegye fel velünk a kapcsolatot! https://szigetelestipp.hu/kapcsolat/

Comments are closed.