Hogyan válasszunk nyílászárót

A felújítandó házak tulajdonosai leginkább csak akkor fordítanak figyelmet az ablakok és ajtók nyílászáróinak cseréire, mikor azok már nem záródnak rendesen, elvetemednek. Érdemes átgondolni ezt, hiszen ha nem fordítunk kellő figyelmet nyílászáróink ellenőrzésére, cseréire, ám vastag hőszigeteléssel láttuk el házunkat, a meleg levegő ugyan úgy távozik otthonunkból.

Ahhoz, hogy egy átgondolt felújítást végezzünk és a házunk energetikai besorolása F-ről A-ra változzon, nem elég a szigetelésről gondoskodnunk. A nyílászárók, és a fűtésrendszer korszerűsítését is figyelembe kell vennünk. Egy háznak a külső, védelmi „burka” a szigetelés, és a nyílászárók. Ezeket nem ajánlatos külön-külön kezelni, mivel a felületen szinte egybefüggő réteget alkotnak. Ha a szigetelés és nyílászáró csere munkálatainak során a szakemberek csoportjai nem működnek együtt, könnyen lehet, hogy a szigetelés és a nyílászárók pontatlanul funkcionálnak majd a találkozási pontokon. Pl.: ha a nyílászárókat a fal síkjába tesszük, és a szigetelést rátoljuk az ablakra, elkerülhetjük a hőhíd kialakulását. Ha a szigeteléssel mindenképp be kell fordulnunk az ablakra, akkor ne spóroljunk a toktoldó felhelyezéssel, mivel így normális vastagságba tudjuk felrögzíteni a szigetelést az ablakok köré. Ekképp a hőhíd kialakulást minimalizálhatjuk. Így csupán a nyílászárók cseréjével elérhető akár 20-25% hőmegtakarítás, a szigeteléssel pedig további 30-35%.

Hol távozik a meleg levegő?

Régebbi típusú, fából készült ablakok esetében a meleg levegő a régi, vékony üvegfelületen, vagy a vetemedett kereteknél, ritkább esetben a lakás fala és az ablak tokja mentén szökik el. A mostanában közkedvelt, újonnan beszerelt műanyag nyílászáróknál érdemes tudni, hogy a beszerelését követő második, harmadik évben elkezdenek huzatosodni. Ez azért lehetséges, mert az új építésű házak falai az első egy-két év során mozognak, helyezkednek.

Ennek a hibának következményeként alakul ki később a korábbi cikkben taglalt hőhíd. (pl. nyílászáróknál a szigetelés befordulása)

Illetve az egyrétegű ablakok is igen nagy mennyiségű hőt vesznek el a belső terekből.

Milyen típusú nyílászárót válasszak?

Összesen három típus közül választhat.

-       Fa: Ma már a korszerű technológiáknak köszönhetően olyan fából készült tok- és szárnyszerkezeteket fejlesztettek ki, melyek már nem vetemednek az évek során, így nem is deformálódnak el. Azonban ha igazán jó minőségű, fokozott légzárású ablakokat szeretnénk, igen csak a pénztárcánk mélyére kell nyúlni. Azonban a tokok sérülése esetén lehetőség van minőségi javításra, mely az egykor újonnan vásárolt termékre hasonlít.

-       Műanyag: A piaci árak is azt mutatják, hogy a műanyag nem csupán kedvező ára miatt kedvelt a vásárlók körében. A fa vagy fém anyagú szerkezetekkel ellentétben a műanyag tokok sérülékenyebbek és nagy a tok- és szárnyszélességük is, illetve sokkal nehezebben hozhatók helyre a használat során keletkezett károk.

-       Fém alumínium és acél): Ezeket az anyagokat inkább nagyméretű épületek esetén alkalmazzák, mivel ezek a tokszerkezete nem tartalmaz hőszigetelő anyagokat. Méretpontos, nagy szilárdságú szerkezetek.

-     Illetve léteznek olyan nyílászárók, melyek a feljebb felsorolt anyagok ötvözetével készülnek. Pl.: műanyag nyílászáró alumínium borítással

Milyen értékkel rendelkezzen egy nyílászáró?

Nyilván függ, hogy hova szeretné ezeket a nyílászárókat, de ha otthonába szeretne egy nyílászáró cserét, akkor érdemes legalább 3 rétegű argongázzal töltött ablakon gondolkozni. Egy ilyen üveg értéke kb. 0,7W/m2K, ami a teljes szerkezeti értéket nézve kb. 1W/m2K.

Nyílászáróknál 3-féle U értékkel találkozhatunk.

Uw a szerkezet,

Ug az üveg

Uf a tokszerkezetre vonatkozik.

Ha összehasonlítunk két nyílászáró U értékét, érdemes a szerkezeti U értéket összehasonlítani, és ezzel az értékkel tervezni.

Hogyan tudok spórolni egy nyílászáró cserén?

Úgy gondolom, a minőségen nem érdemes spórolni. Sok helyen praktikusabb a jó minőséget választani. Viszont például, ahol egyáltalán nem nyitnak ki ablakot, az ablak árának kb. a felét megspórolhatják azzal, ha a bukó-nyíló kivitel helyett inkább fix ablakot választanak. Jelentős költséget spórolnak meg egy új építésű családi háznál, ha az ablakokat a fent említett módon falsíkra helyezik.Így elhanyagolható lehet a toktoldás.

Érdemes továbbá odafigyelni, hogy a gyártók mit ajánlanak maximális méretnek, kiegészítőnek. Hosszútávon jelentős mennyiségű pénzt spórolhatunk csupán azzal, hogy a gyártók által javasolt ajánlatokat választjuk, s ez által a termék garanciája is megmarad.

Egyedi gyártás vagy tömegcikk?

Csak egyedi gyártást javaslunk, mivel az illeszkedik leginkább az Ön otthonába!

Egy ablakot úgy érdemes gyártani, hogy kb. 1-1,5 cm legyen a purhab helye oldalanként. Egy előre gyártott ablaknál felmerülhet az a probléma, hogy oldalankét 2-3 cm is lehet, melyet szépen el lehet tüntetni. Ám a purhab egy bizonyos méret felett összeesik, a szigetelési értéke a töredéke lesz egy normális felhasználású purhabbal szemben. Igy szintén hőhid alakulhat ki az ablakok körül.

Az én otthonomba milyen nyílászárót javasolna?

Első lépés: vegye fel velünk a kapcsolatot, és kollégánk díjmentesen felméri az Ön otthonát. Ezután elképzeléseire szabva a legmegfelelőbb ajánlatot megkapja tőlünk!

Comments are closed.