Homlokzati hőszigetelés kivitelezése

A homlokzati hőszigetelés kivitelezésének folyamatát pár dolog mindenképp befolyásolhatja, de az alapvető rendszerkövetelményeket feltétlenül be kell tartani, ha hosszútávon szeretnénk élvezni a szigetelés adta előnyöket.

Milyen tényezők befolyásolhatják a szigetelés kivitelezését?

Elsősorban az, hogy milyen épületről beszélünk.
Például egy panelháznál a dübel kiosztása teljesen máshogy alakul, mint egy egyszintes családi ház esetében. Többszintes épületnél az ablakkáva környékének kialakítására is nagyobb gondot kell fordítani a tűzbiztonság érdekében.

A szigetelő táblák anyaga is befolyásolhatja a szigetelés kivitelezését. Ha kőzetgyapot szigetelés mellett döntünk, akkor például a ragasztót nem elég a perem pontrendszerben rögzíteni, hanem a táblák teljes felületére fel kell hordani a speciális ragasztó anyagot.

Követelményi megfelelés miatt is lehetnek eltérések. Ha passzív házat szeretnénk építeni célszerű lehet a szigetelő lapokat két rétegben elcsúsztatva felvinni, így minimális esélyt sem hagyunk a szigetelő lapok illeszkedésénél ahhoz, hogy hőhidak alakuljanak ki.

Szintén eltérést okozhat a felület előkészítése. Egy régi háznak az egyenetlenségei sokkal több ragasztót vehetnek fel, mint a kiszámított mennyiség, vagy a nyílászárók elhelyezése szintén megváltoztathatja az ablakkáva kialakítását. Ha egy házon nagyon sok töréspont van, még a legnagyobb gondossággal felrögzített szigeteléssel sem lehet elkerülni a geometriai hőhidakat. Célszerű ezért egy komplett felújítást többször átgondolni.

Mi a hőszigetelés felrögzítésének a folyamata?

Alapvetően a hőszigetelés 9 fő szakaszból áll. Köznyelvben dryvit szigetelésként vagy nikeceles szigetelésként ismert polisztirol hőszigetelésének a folyamata a következő lépésekből áll:

1.,Homlokzati felület előkészítése

Kevés gondot fordítanak erre, de néha igen nagy szükség van rá. Új épületeknél szintén érdemes ellenőrizni, hogy a homlokzati fal egyenletes síkban van-e. Régi épületeknél el kell távolítani a málló vakolatot, mert a kifogástalan állapotban lévő vakolatra lehet csak biztonságban felrögzíteni a szigetelést. Célszerű például a nyílászárókat letakarni, nehogy megsérüljenek, vagy a színezésnél esetleg nehogy összekenje a szakember őket.

Kivitelezési hiba: Málló vakolatot nem szedjük le a homlokzatról a szigetelés elválhat a falfelületről!

2., Indítóprofil rögzítése

A lábazati szigetelést minimum a járdaszinttől 30cm-re javasolják, ezért az indítóprofilt minimum ilyen magasságban kell rögzíteni. Ez adja meg az új homlokzat síkjának irányát, és ezért az egyeletlen falnál távtartókat kell használnunk.

Kivitelezési hiba: az indítóprofil nem vízszintes.

3., Polisztirol lapok felragasztása

Mindig a hőszigetelő laphoz a gyártó által ajánlott ragasztót kell alkalmazni az előírt mennyiségben. Minimum a perem-pont rendszerű ragasztást érdemes alkalmazni. A szigetelő lapokat körben kb. 5cm vastag ragasztót, középen pedig minimum három kb. 15cm átmérőjű „pogácsát” kell a felületre kenni. A felület kiképzése nyilván felülírhatja a ragasztó mennyiségének használatát, de az alapvető mennyiséget mindenképp fel kell használnunk. A lapok ragasztása a kezdőprofiltól indul, hézagmentesen egymáshoz fektetve. Ragasztó ne kerüljön a szigetelőlapok közé! Amennyiben anyag, illetve felületi okból mégis hézag lenne a két lap között, úgy ezt speciális hézagkitöltővel kell kitölteni. A lábazati lapok speciális polisztirol lapok, melyek sokkal ellenállóbbak a mechanikai hatásoknak. Ezeket a vékony lemezeket a kezdőprofil alól indítva 3-4 cm vastagságban használjuk. Előnye, hogy a felverődő vizet nem szívja be és ellenálló a mechanikai sérülésnek is.

Kivitelezési hiba: Nem használnak lábazati szigetelést, amely felszívja a nedvességet és télen a fagyás következtében elválik a vakolat a szigeteléstől.

4.,Egységes felület kialakítása

A polisztirol lapokat egy síkba kell csiszolni, sarkoknál a túlnyúlt lapokat le kell vágni.

Kivitelezési hiba: Csiszolás kihagyásával a következő fedőréteg tapadása az esetleges szennyeződések miatt nem a legmegfelelőbb, illetve nem lesz egy síkban a felület.

5., Dübelezés

Néhány olyan véleménnyel is találkozhatunk, melyek azt állítják, hogy az új épületeknél nem szükséges a dübel használata. Ez abban az esetben igaz lehet, ha teljesen tiszta pormentes felületről beszélünk, és a szigetelő lapot teljes felületi ragasztással láttuk el. Azonban mi úgy gondoljuk, igen nagy luxus akár csak pár százalék esélyt hagynunk, hogy évekkel később a szigeteléssel bármi probléma adódjon. Illetve jó azzal is számolni, hogy a hőtágulással járó ún. „matraceffektus” pár év múlva láthatóvá válhat a homlokzati felületen. Ezért a mi szakembereink dübel kiosztása családi házak esetén is 6db/m2 javasolnak. A dübel vastagságát úgy érdemes kiválasztatunk, hogy a komplett szigetelés vastagságához hozzáadjuk a falban minimum 4cm-es vastagságot, mely az egyeletlen falfelülettől változhat.

Kivitelezési hiba: a dübelezés elhagyása miatti matraceffektus kialakulása a színezésben látható hőszigetelő táblák kirajzolódását eredményezi pár éven belül.

6., Élvédők felhelyezése, hézagok kitöltése.

Élvédőt minden saroknál és élnél (pl.:ablakkáva) alkalmazni kell a mechanikai sérülések védelme érdekében. A kapcsolók, világító testek elhelyezésének előkészítésére is gondolni kell. Ezek aprólékos munkálatok, ezért sok időt vehetnek igénybe. Ablakoknál többszintes családi háznál is javasolt a kőzetgyapot káva kialakítása a tűzvédelem érdekében. Nem minden esetben lehet tökéletes kivágást eszközölni. (pl.: gázcső kivezetés…stb.) Ilyen esetekben purhab alkalmazása javasolt a tökéletes hőszigetelés érdekében.

Kivitelezési hiba: Beltéri élvédőt használnak, amely elrozsdásodhat és a színezés lepotyoghat körülötte.

7.,Üvegszövetháló beágyazása.

Előkészített felületre fogazott simítóval fel kell hordani egy réteg ragasztó felületet, és ebbe kell függőlegesen beágyazni  az üvegszövet hálót minimum 10cm átfedéssel. Sarkoknál plusz megerősítést kell alkalmazni, hogy elkerüljük későbbiekben az apró repedéseket.

Kivitelezési hiba: Ha a hálót nem beágyazzák a ragasztóba, hanem csak ragasztót kennek a hálóra. Az így kapott felület nem tölti be az funkcióját és a szigetelőlapoktól könnyen eltávolítható a felette lévő réteg.

8., Alapozó felület felhordása.

Az alapozásnak, ahogy a beltéri festékeknek is tapadás elősegítő szerepük van. A száradási idő optimális hőmérséklet esetén kb. 1 nap. A színvakolat színkódja szerint az alapozó réteget meg kell színezni.

9.,Színvakolat felhordása az alapozott felületre.

Szakembereink előre kevert színekkel dolgoznak, így nem lehet olyan probléma, mint a „zsákos” színvakolatoknál. Ez azt jelenti, hogy árnyalatban eltérő a két homlokzat színe. A színvakolat felhordása gyors, pontos, összeszokott munkát igényel a színvakolat kényes tulajdonságai miatt. Figyelni kell, hogy erős napsütésben ne legyen foltos a felület, ezért javasolt mindig az árnyékosabb oldalon dolgozni. +5°C alatt viszont semmiképp ne végezzünk színezést, mert a színvakolat egyszerűen elválhat ilyenkor a felülettől.

Kivitelezési hiba: A zsákos színvakolat miatt nem egységes a felület színe, és a kedvezőtlen időjárási körülmények miatt elválik a színezés a homlokzattól.

Amennyiben szakszerű kivitelezést szeretne otthonában, ne habozzon!

Hívja szakembereinket egy ingyenes tanácsadásra!  

Tel.: +3630/429-6430

email: info@szigetelestipp.hu

Comments are closed.