Nyílászáró

Felmerülhet Önben a kérdés: Miért foglalkozik egy szigeteléssel foglalkozó cég nyílászáró tanácsadással  is?

A válasz egyszerű:

Ha a nyílászáró cserét végző szakember, és a szigetelő csapat nem dolgozik össze, akkor sok problémába ütközhetünk a kivitelezés során. Időrendi sorrendben a szigetelés második helyen van, ezért a pontatlanságok miatt mindig a szigetelést végző csapatra hárul a megoldás. Sajnos az utólagos korrigálás már a szigetelési minőség kárára válhat, ezért kimeleten fontos az összehangolt, megfelelően előkészített kivitelezés

Megtörtént eset: A nyílászárós cég a kedvezőbb ár miatt, lespórolta a nyílászárókról a toktoldást, ami a homlokzati szigetelés ablakra történő szakszerű befordulását nem teszi lehetővé. Az eredmény hogy a szakszerű befordulás helyett egy kényszermegoldást lehet csak alkalmazni.  Ennek a megoldásnak az az eredménye, hogy az ablakok körüli falak gyorsabban áthülnek télen, mely penészedéshez vezethet.

Ez elkerülhető, ha a szakemberek összedolgoznak!

A mi érdekünk, hogy ne kelljen kompromisszumot kötni!

Filozófiánk azon alapszik, hogy ha szakszerűen tudjuk elvégezni a munkánkat, akkor a jó hírünk évek múlva is megtalál minket.

Mit válasszak: új nyílászáró vagy a régi felújítása?

Ennél a kérdésnél megoszlanak a vélemények attól függően, hogy ki mivel foglalkozik. Az energetikus szakembereink válasza erre: „attól függ”. Sok szempontot kell figyelembe venni annak érdekében, hogy a legjobb választás történjen.

Hőszigetelő képességet figyelembe véve egy kapcsolt gerébtokos ablak felújítása a következő képen alakulhat:

Üvegcsere esetén Argon gázzal töltött, 4mm-17mm-4mm rétegvastagságot választjuk a külső szárnyba, akkor az összesen 3 rétegnyi üvegezéssel a várható U érték: 1,1–1,3 W/m2K,

Amennyiben mindkét szárnyban lévő üvegezést kicseréljük 4 rétegnyi szigetelt üvegezéssel számolhatunk, aminek a várható U értéke: 0,6–0,8 W/m2K.

Ebből is látható, hogy megdől az a feltételezés, hogy a felújított ablak hőszigetelése sokkal rosszabb, mint egy új átlagos nyílászáróé.

Sok esetben a felújítás jobb ár-érték arányú megoldás lenne, de nem minden esetben ajánlott. Ez a jelenlegi nyílászáró állapotától is függ. Sok esetben viszont engedélyt nem kap a tulajdonos, hogy kicserélje a régi fa nyílászárókat új műanyag nyílászáróra, mert műemlék jellegű épületben lakik. Ezért az javasoljuk, hogy független szakértőt kérdezzen meg, aki nem a saját üzleti érdekeit tartja szem előtt a válasz adásnál.