Amit az üveggyapotról tudni érdemes

Sajnos sokan rosszul, vagy egyáltalán nem tudják, mik az üveggyapot kedvező tulajdonságai, s így egy épület szigeteléséhez lehet, hogy egy drágább, vagy rosszabb minőségű anyagot választanak. Ezért érdemes alaposan tájékozódni a szigetelőanyagokról, hiszen pl. az üveggyapotnak olyan hasznos tulajdonságai vannak, melyek lehet, hogy az Ön lakásának szigetelésekor jobban alkalmazhatóak.

-       Hogyan válasszak szigetelőanyagot?

Hogy elkerülje a felesleges pénzkidobást, de mégis kiváló minőségű szigetelőanyagot válasszon, érdemes utána járni az anyagok tulajdonságainak. Természetesen elsőként az ár/érték arányt érdemes figyelembe venni, amely az üveggyapot esetében kedvező(Lambda értéke 0,032 W/m2K). Másodsorban a kivitelezhetőséget, vagyis, hogy a szigetelés során az anyag mennyire formálható, mennyire lehet vele könnyen, jól, pontosan dolgozni.

Az üveggyapot tulajdonságai összefoglalva:

-       jó ár/érték arányú

-       jó hangszigetelő anyag

-       olcsó a szállítása

-       legjobb környezeti egyensúlyt biztosítja (CO2 kibocsátás tekintetében)

Üveggyapottal-kőzetgyapottal kapcsolatos tévhitek:

  1. Tűzbiztonság1: Az üveggyapot tűzbiztonsága rosszabb mint a kőzetgyapoté.

Az üveggyapotnál nem jobb tűzszigetelő anyag a kőzetgyapot, hiszen nincs különbség a kettő szigetelőanyag között, mivel mindkettő éghetetlen.

 

  1. Tűzbiztonság2:Ugyan a kőzetgyapot tűzálló képessége jobb, mint az üveggyapoté, ám a tűzállóság nem az anyag tulajdonságát jelenti, hanem az épület komponens, illetve az installációs rendszer tulajdonságát. Tehát ebben a tekintetben nincs különbség a két szigetelőanyag használatakor. Ugyanakkor érdemes tudni, hogy válaszfalakban alkalmazva ugyan olyan tűzállósági teljesítménnyel rendelkezik az üveggyapot, mint a kőzetgyapot.

 

  1. Tűzbiztonság3:Az olvadásponttal kapcsolatban is számos tévhittel találkozhatunk. Valóban magasabb az olvadáspontja a kőzetgyapotnak, ám a fő alkalmazási terület szempontjából lényegtelen, hiszen az épület ilyen esetben már az előtt összedől, hogy a szigetelőanyag megolvadna.

 

  1. Mivel az üveggyapot könnyen vágható, összenyomható, testreszabható, kevesebb kell belőle, mint más anyagokból. Nem igényel mérést, ezért gyorsabban kivitelezhető.

 

  1. Az üvegszálak nem törnek, rugalmasak. A szerkezet biztosítja a megfelelő hangszigetelést. (Hiszen minél merevebb az anyag, annál kedvezőtlenebb a hangszigetelés tulajdonságai is.)

 

  1. A két anyag egyike sem hidrofil, (üveggyapot, kőzetgyapot) ugyanis nem szívják fel a vizet. Tehát mindkét anyag ugyanolyan szintű vízpára áthatolással rendelkezik.
Üveggyapot szigetelés felhasználási területei

Az üveggyapot szigetelés víztaszító és tűzgátló hatású, így egy kedvező választás lehet a a könnyűszerkezetes h8ázak esetében. Födémre a tekercses kisebb fajsúlyú változatot, míg előtét vagy válaszfalakba(gipszkarton táblák mögé) a táblás üveggyapotot.

Üveggyapot tetőszigetelés, padlásszigetelés

A tetőtér utólagos hőszigetelése alapesetben háromféle technológiával szokták szigetelni.

1., szarufák közötti rész szigetelése a tető szigetelésekor

2., szarufák alatti rész szigetelése a tető szigetelésekor

3., Padlásfödém szigetelése. Ez abban az esetben célszerű ha a tetőtér nem kerül beépítésre.

Szigetelés kiválasztásakor a mechanikai terhelés célszerű figyelembe venni. Járható legyen vagy tárolásra is szeretnék használni.

Minden szigetelési rendszerre igaz lehet, hogy vastag rétegrend esetén érdemes lehet minimum kettő réteg elcsúsztatással egymásra fektetni, így jobb hőszigetelést lehet elérni az átmenő hézagok csökkentésével. Ez a technológia a homlokzaton is alkalmazható, de a tetőtérben nem igényel jelentősebb plusz munkát.

Üveggyapot szigetelésnél fontos, hogy ha eltérő hőmérsékletű térelválasztóként alkalmazzuk akkor a „fűtött” oldalra párazáró fólia használata javasolt.

Amennyiben bármi kérdése merülne fel az üveggyapot alkalmazhatóságára vonatkozóan kérem keresse meg kollégánkat a hét bármelyik napján!

Tel.: +3630/429-6430

email: info@szigetelestipp.hu

Comments are closed.