A Polisztirol (Dryvit, Nikecell) szigetelés

A Polisztirol (Dryvit, Nikecell) szigetelés

Korábbi cikkeinkből már olvashatta, hogy az épületek külső és belső hőszigetelése hosszú távú pénzbefektetés a környezettudatos tulajdonosok számára. Mivel a háztartások energiaigénye jelentős, kb. 60-80%-a csupán a lakás fűtésére és hűtésére megy el, az energiaköltségek évről évre nőnek. Vagyis azon kívül, hogy a hőszigetelés nélküli házak minősége gyorsabban romlik, a penészesedés és vizesedés hamar kialakul, a tulajdonosok jóval magasabb fűtésszámlát kénytelenek kifizetni feleslegesen.

Fontos szempont a megtervezésnél, hogy milyen alapanyagból készüljön az épület szigetelése. Mivel a lakástulajdonosok számára elsődleges a jó minőségű szigetelőanyag, amivel költségeket és energiát spórolhat meg, lényeges szempont az is, hogy a szigetelőanyag hosszú távon megőrizze eredeti állapotát.

A polisztirol szigetelés egy jó ár-érték arányú választás lehet szakszerű kivitelezés mellett.

Milyen típusai vannak a polisztirol szigetelésnek?

  • Expandált polisztirol lapok (EPS), kis sűrűségű, kedvező áru szigetelési alapanyag. Főként homlokzatra, és lépéshang szigetelésre használják.

Hővezetési tényező λ= 0,040 W/mK

  • Extrudált polisztirol(XPS) lapokat teljesen más gyártási technológiával állítják elő. Anyagösszetétele miatt taszítja a nedvességet és nagy mechanikai igénybevételnek is ellenáll. Ezért főleg olyan helyeken használják ahol ezek a tulajdonságok nélkülözhetetlenek Pl.: lábazat

Hővezetési tényező λ=0,035 W/mK

  • Grafitos polisztirol lapok, (színe: szürke) Speciális anyag összeállításának köszönhetően, a normál polisztirol lapokhoz képest alacsonyabb a hővezetési tényezője. Felhasználási területe megegyezik az expandált lapokkal.

Hővezetési tényező λ=0,034 W/mK

Mik a polisztirol (dryvit, nikecell) lapok tulajdonságai?

 

  • Kedvező ár

A piacon jelenleg a legkedvezőbb árfekvésű szigetelő alapanyag a „dryvit” szigetelés. Azonban a legolcsóbb megoldás a legdrágább is lehet, ha nem szakszerű a kivitelezés!

 

  • Kitűnő hőszigetelő, és hangszigetelés

Polisztirol lapokban a gyártás során kis levegő „buborékokat” zárnak, így kiváló hő és hangszigetelő tulajdonsággal rendelkeznek.

Kiváló hőszigetelő képessége a gyártás során a cellákba zárt levegőnek köszönheti. A bezárt levegő nem távozik a polisztirol golyócskákból, és így a hőszigetelő képességét igen sokáig megőrzi.

 

  • Mechanikai tulajdonság

Extrudált polisztirol(XPS) lapokat kifejezetten nagy igénybevételnek kitett felületekhez javasolják, mint például a lábazat. Ezek a lapok a normál expandált polisztirol lemezekhez képest a vizet sem szívják magukba, így az a polisztirol alkalmazhatósága elég széleskörűre bővült.

 

  • Tűzzel szembeni ellenállás

Az Expandált polisztirol lapot (EPS) az „E” kategóriába sorolják, mivel nehezen éghető minősítésnek felel meg. Az anyag tűzterhelésnek kitéve éghető, de az tűzterhelés után az anyag önkioltóan viselkedik. Égés közben mérgező anyagok nem keletkeznek. Szakembereink kritikus helyeken mindig javasolják a kőzetgyapot alkalmazását, így a tűz terjedésének kockázatát a legminimálisabbra csökkenthetjük.

 

  • Időtállóság

Amennyiben mechanikai hatás nem éri és kellőképpen el van zárva magas hőmérséklettől, a polisztirol levegő”buborék” nem tud eltávozni, így a hőszigetelő lemezek anyagtulajdonsága az idő múlásával nem változik. A polisztirol nem korhad, nem rothad. Tartós napsugárzás hatására a lapok megsárgulhatnak, illetve a felületük porladni kezdhet. A kivitelezés után az alapanyag mindig eltakart, így az ilyen jellegű védelemről csak a tárolás ideje alatt kell gondoskodnunk.

Hogyan tudok árajánlatot kérni az otthonom Polisztirollal (dryvit,nikecell) történő szakszerű kivitelezésére?

Természetesen hívja szakembereinket, akik ingyenes tanácsadás keretein belül személyre szabott ajánlatot tudnak Önnek adni otthona szakszerű szigetelésére.

Tel.: +3630/429-6430

email: info@szigetelestipp.hu

Comments are closed.